Werkwijze

PERSOONLIJKE GROEI

ROUW & VERLIESBEGELEIDING

VRIJE ZELFEXPRESSIE

INSPIRATIE & WERKWIJZE

Lees hieronder meer over de verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en vrije Zelfexpressie (zoals vrije dans- en stemexpressie) en Soulbranding die mij inspireren.

Ik heb ervaren dat een combinatie van deze elementen mijn energie en levensvreugde hebben vergroot en daarmee mijn Vitaliteit & Veerkracht. Gun jezelf dat ook!

BEWUSTWORDING

KIJKEN IN JE ZIEL

Bewustwording lijkt misschien zweverig, maar laat ik een poging doen om uit te leggen dat is het dat allesbehalve is! Het gaat namelijk over persoonlijke ontwikkeling op het gebied van alledaagse dingen.

Bewustwording gaat over onderzoeken wat je verlangens zijn en ontdekken waar je vastloopt bij het realiseren daarvan. Het gaat ook over leren omgaan met bijkomende emoties of leren hoe je daaraan uiting geeft zonder daarbij jezelf te verliezen in boosheid of frustratie naar jezelf toe of naar anderen. Bewustwording gaat over omarmen wat wat er op jouw pad komt, te voelen wat het met jou doet en jezelf te oefenen in dankbaarheid.

Ingeborg Bosch heeft een zeer behulpzame en duidelijke methode ontwikkeld, Past Reality Integration, om beter te leren omgaan met emoties. Door je bewust te worden van jouw emoties en hoe je die op een andere manier kunt benaderen leer je liefdevoller met je emoties om te gaan, met als resultaat meer liefde voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Met behulp van Verbindende Communicatie, het werk van Marshall Rosenberg, leer je hoe je beter in contact kan blijven met jezelf en de mensen om je heen, zonder jezelf te verliezen in boosheid of frustratie. Hierbij maak ik ook gebruik van technieken uit TA* en NLP**. Je leert een manier van spreken die meer in verbinding staat met jouw hart, waardoor je meer vrijheid en vreugde zult ervaren wanneer je het bewust toepast.

*TA: transactionele analyse

**NLP: neurolinguïstisch programmeren

Systemisch Werken zorgt voor inzicht in het verleden of de huidige situatie door gebruik te maken van zogeheten familieopstellingen. Patronen binnen een familie kunnen ongemerkt je leven beïnvloeden. Door het ervaren van een familieopstelling word je je hier meer bewust van en het geeft je inzicht in waar je vastloopt.

Soulbranding gaat over het neerzetten van jouw verlangen(s) in de wereld. Je onderzoekt hoe het er op verschillende aspecten in jouw leven in het hier en nu voor staat. Vervolgens ga je aan de slag met datgene waar jij verandering in wilt. Dat doe je stap voor stap door je te ontdoen van onnodige ballast of kleine aanpassingen waardoor er weer ruimte ontstaat in jouw leven voor wat jij echt belangrijk vindt!

VRIJE ZELFEXPRESSIE

IK DANS EN IK ZING!

Vrije Zelfexpressie gaat over jezelf uiten. Dat kan op verschillende manieren. Ik ben geïnspireerd door vrije dans- en stemexpressie en gebruik dit als hulpmiddel om te oefenen in bewustwording.

Vrije dansexpressie is gericht op zelfontplooiing en het verhogen van levenskwaliteit door middel van vrije dans, muziek en groepservaringen. Hierin ben ik geïnspireerd door Biodanza ('De dans van het leven') dat in de jaren '60 is ontwikkeld door Rolando Toro, hoogleraar in de psychologie. Zijn inzichten over de helende werking van dans worden door steeds meer mensen ontdekt.

 

In de workshops en trainingen worden lichaamsgerichte bewegings-/dansoefeningen gedaan om beter in contact te komen met wat je voelt. Je danst daarbij vrij, zonder het aanleren van pasjes, alleen en met elkaar. Doordat je leert voelen wat de verschillende oefeningen met je doen kun je in een veilige setting oefenen met kracht, moed, grenzen aangeven en grenzen verkennen, plezier maken en creativiteit. Dit zijn vaardigheden die jouw veerkracht en vitaliteit in het dagelijks leven zullen vergroten. Laat je ook inspireren door vrije dansexpressie!

Stemexpressie of stembevrijding is afkomstig van Jan Kortie. Zelf schrijft hij daarover op zijn website:

 

"Het is een wijdverbreid misverstand dat zingen een vaardigheid zou zijn die sommigen wél en anderen niet kunnen aanleren. Het is een natuurlijk fenomeen, even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken. Je hoeft dus niet je best te doen om zo goed mogelijk te zingen. Je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos. Niemand kan jouw lied beter zingen dan jij. Daarover gaat stembevrijding."

 

In zijn boek 'Jouw ziel wil zingen!' beschrijft hij op eenvoudige en luchtige wijze zijn inzichten over de vreugde van stembevrijding. Een aanrader!

 

In de workshops en trainingen gebruik ik stemexpressie om te oefenen met jezelf uiten van datgene wat er in jou leeft, zonder oordeel en met liefde.

DANKBAAR

MIJN INSPIRATIEBRONNEN

"In mijn leven heb ik altijd gezocht naar verdieping en ben ik bezig geweest met de roerselen van mijn ziel. Ik vond het interessant en het inspireerde mij, en regelmatig was het ook behoorlijk moeilijk. Nu, op dit moment van mijn leven, kan ik zeggen dat ik dankbaar ben voor wat ik geleerd heb, over mezelf en in contact met anderen. Ik voel mij een rijk mens."

- Monique Smitsmans - Veerkracht en Vitaliteit coach

Dankbaar ben ik voor mijn gezin, mijn familie. Zij vormen mijn veilige haven van waaruit ik in liefde kon groeien tot wie ik nu ben, en nog steeds.

 

Dankbaar ben ik ook voor het mooie en inspirerende werk dat ik in het verleden heb mogen doen, het optimaliseren van bestralingen, als wetenschappelijk onderzoeker en promovenda in de Medische Beeldverwerking bij het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam.

 

En dankbaar ben ik voor de opleidingen, trainingen en workshops die ik heb mogen volgen, o.a. bij Phoenix Opleidingen, Murali - school voor vrije Zelfexpressie, Jan Kortie, Soulbranding en Centrum Zijnsoriëntatie, en die mij geïnspireerd hebben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en vrije Zelfexpressie.

CONTACT DETAILS

Waterweg 98

3731 HN De Bilt

06-27007550

LAATSTE NIEUWS

 

WORKSHOP

Uit je Zelf!

21 september 2018

Lees meer...

 

VERDIEPINGSTRAJECT

De Innerlijke Weg

Start 12 oktober 2018

Lees meer...

 

NIEUWSBRIEF augustus 2018

Over oorlog, gevluchte liefde en de innerlijke weg

Lees meer...

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van nieuwe activiteiten in 2018

Meld je hier aan.

 

INDIVIDUELE COACHING

Aandacht voor jouw proces

Vergroot je Vitaliteit & Veerkracht

Creëer bewust, liefdevol en veerkrachtig rust en balans in jouw leven.

Lees meer...

© Copyright Monique Smitsmans